10.05.2018

Discurs susținut de președintele PSD Liviu Dragnea la Consiliul Național al OPSD

Bună ziua! Vă mulțumesc pentru invitație.

I-am mai zis o dată domnului președinte Popa să organizeze mai bine întâlnirile de acest gen și să pună un pupitru cu microfon, ca să putem să stăm și în picioare, să nu stăm așa aplecați! Îmi cer scuze că nu mă ridic în picioare, aș vrea să fiu aproape de microfon, ca să fiu sigur că mă auziți. Vreau să remarc prezența unor viitori pensionari aici, domnul Gabriel Petrea, Daniel Florea, Șerban Nicolae și alții. Eu cred că e un lucru bun pe care l-au făcut, să se pregătească pentru pensie. Vreau să remarc prezența celorlalți invitați ai dumneavoastră și tot la început vreau să vă spun ceea ce spun de obicei atunci când ne revedem: aveți în continuare respectul meu profund și dumneavoastră în special, colegii noștri de partid, și în general toți pensionarii din România. Este o realitate că Partidul Social Democrat, de câte ori a fost la guvernare și, în anumite situații, chiar și când nu a fost la guvernare, a luat măsuri serioase, sustenabile, importante pentru a crește veniturile pensionarilor și pentru a le face o viață mai bună. Este o diferență de abordare între noi și alte partide care pleacă de la modul cum privim fiecare dintre noi această categorie socială. Ați văzut și dumneavoastră, am văzut și eu, a văzut aproape toată lumea că de multe ori, chiar dacă în general se abțin, îi mai ia gura pe dinainte și vorbesc despre pensionari ca și cum ar fi asistați sociali, uitând că, de fapt, această țară a fost construită de către dumneavoastră, uitând mereu cât de mult vă datorăm noi și cât de mult vă datorează toate generațiile tinere și mai puțin tinere. Nu am fi fost astăzi la nivelul de dezvoltare economică pe care-l are România dacă dumneavoastră, atunci când ați muncit, n-ați fi făcut-o cu foarte multă seriozitate, pricepere pentru a reconstrui România. Pentru acest lucru, de la mine, de la colegii mei de partid aveți tot respectul nostru care nu se va stinge niciodată, pentru că este bazat și pe realitate, și pe convingerea puternică pe care o avem cu privire la ceea ce ați făcut pentru România și ceea ce faceți în continuare, chiar dacă suntem acuzați mereu – e un cuvânt greu – că PSD ar fi partidul pensionarilor. Dacă ar fi așa, ne-ar onora această expresie! Da, este partidul care s-a gândit în permanență la situația pensionarilor, dar nu numai. Nu te poți gândi doar la creștere economică, doar la creșteri de salarii, care-s foarte importante și necesare, doar la măsuri fiscale, relaxări fiscale pentru mediul de afaceri, foarte necesare, dar în același timp să nu te gândești și la pensionari. Nemaifiind activi, unii consideră că nu mai trebuie să fie atât de mult îngrijiți. Aduceți-vă aminte o expresie crudă care a ieșit din gurița cuiva cu funcție înaltă acum mulți ani de zile, când vorbea de „ieșiri din sistem”, ceea ce arată cinismul care-i caracterizează în general, poate nu chiar pe toți, pe reprezentanții partidelor de dreapta. „Ieșiri din sistem”, adică pensionarii, în viziunea lor, sunt niște cifre care trebuie analizate doar pur statistic, fără să se gândească că este vorba de oameni, de milioane de oameni care au necazuri, care au suferințe și care așteaptă ca societatea pentru care au muncit o viață să le întoarcă măcar o parte din respectul cuvenit. Din aceste motive și din multe altele despre care o să vă mai spun, PSD a fost, este și va fi partidul care susține fără ezitare o viață mai bună pentru pensionari. Să nu vă îndoiți niciodată de acest lucru! Trebuie să o recunosc și trebuie să o recunoască toți colegii noștri că aici este vorba de o susținere profundă reciprocă între PSD și pensionari și vă mulțumim că în toate momentele noastre electorale și neelectorale am simțit susținerea dumneavoastră serioasă, ceea ce ne dă mereu încredere și putere să continuăm lucrurile bune pe care le-am început, chiar dacă ele deranjează unele grupuri de interese, dar o mare parte din încrederea noastră și din convingerea noastră că trebuie să mergem mai departe cu programul nostru de guvernare este dată de susținerea dumneavoastră și pentru acest lucru vă mulțumim foarte mult.

Sunt sigur că dumneavoastră sunteți cei care cunoașteți foarte bine programul nostru de guvernare, știu că l-ați citit, știu că-l analizați, am citit toate mesajele dumneavoastră, propunerile dumneavoastră și, prin intermediul tânărului dumneavoastră președinte, cât și direct, prin tot felul de mijloace prin care mi-ați trimis mesajele, propunerile și chiar și susținerea și știți bine că nu ne-am abătut absolut deloc de la ceea ce am spus și ne-am asumat în campania electorală cu privire la programul de guvernare și la ceea ce ne-am angajat să facem în acest domeniu. Punctul de pensie a fost majorat, așa cum am spus în campania electorală. Să nu uităm că atunci când am preluat guvernarea era 871,7 lei punctul de pensie, iar peste o lună și ceva, la 1 iulie, va fi 1100 de lei. Este o creștere de 26,2%. Din ceea ce știm noi, se pare că este cea mai mare creștere realizată într-un asemenea interval de timp, iar creșterea punctului de pensie va continua, așa cum am spus în programul de guvernare. E bine, totuși, să nu uităm unele lucruri și să ne mai aducem aminte că într-o guvernare de tristă amintire a celor de dreapta punctul de pensie a rămas mult timp la nivelul de 730 de lei, probabil ca un fel de răzbunare pentru cei care conduceau atunci generată de supărarea că CCR a declarat neconstituțională măsura de tăiere cu 15% a pensiilor. Nu mai vreau să discutăm despre acea perioadă, despre cinismul acelei măsuri care fusese, de fapt, generată de o proastă guvernare. Știți bine că ne tot spuneau în permanență „nu sunt bani, nu sunt bani, nu sunt bani”, ca și cum România, când ei guvernau, era blocată, erau trase obloanele și nu se mai producea nimic. De ce tot timpul când PSD ajunge la guvernare găsește bani? De fapt, nu îi găsește, că nu se culeg din pom, sunt administrați mai bine, adoptă măsuri care să crească și baza de impozitare, și veniturile, apoi investește în bunăstare, pentru că nu putem să discutăm de creștere economică fără ca ea să se reflecte în bunăstarea românilor. Noi am hotărât în 2016 în mai multe discuții în partid că trebuie să încetăm în România cu această atitudine, „avem creștere economică, dar trebuie să ținem austeritate”, adică ceea ce produce în plus societatea românească să nu se regăsească nici în pensii, nici în salarii, ci în altă parte. Noi am hotărât că trebuie să investim în bunăstare și se poate găsi, așa cum noi am găsit, modelul prin care să se dezvolte și mediul de afaceri cu măsuri de relaxare fiscală care generează venituri în plus, așa cum nu ne spuneau ceilalți, și în același timp să mărim și pensiile, și salariile.

Mărirea pensiilor nu este, așa cum, poate, greșit se crede, o măsură folositoare doar pentru pensionari. Este o măsură necesară pentru societatea românească în ansamblul ei. Este, în primul rând, o garanție pentru toți cei pe care îi aveți invitați astăzi aici și care încă nu sunt pensionari, unii dintre ei cred că nici nu vor ajunge, cred că vor rămâne tineri mereu. Eu le tot spun să nu uite că cu fiecare an care trece – le doresc sănătate – se apropie de vârsta de pensie și trebuie să se îngrijească și să ne susțină în toate măsurile pe care le luăm pentru această categorie socială pentru a beneficia și ei de ele. Când spun acest lucru, mă refer la toți cetățenii români care muncesc, să se gândească că orice măsură pe care noi o luăm pentru pensionari este valabilă și pentru ei și luăm măsuri cel puțin până în 2020 care să creeze un sistem de pensii stabil, solid, care să nu mai lase niciun pensionar în zona de sărăcie, să nu mai lase niciun pensionar în situația în care să se gândească dacă mâine are bani de hrană, de plata facturilor sau de medicamente. În decembrie 2016, de exemplu, pensia medie de asigurări sociale de stat ajunsese să reprezinte 39,5% din câștigul salarial mediu net. Astăzi, proporția depășește 43% și va crește, pe baza programului nostru de guvernare.

Totodată, așa cum bine știți, ne-am gândit cu foarte multă atenție și la pensionarii care au pensii mai mici, nu din vina lor, că nu ei au hotărât sistemul de pensii, nu ei au hotărât sistemul de dinainte de 1989. Am prevăzut măsuri speciale pentru această categorie. De exemplu, așa cum bine știți, pensia minimă garantată a crescut de la 400 de lei la 520 de lei, exact cum am spus în campania electorală, de la 1 martie 2017, pentru un număr de peste un milion de pensionari. Au fost atunci niște discuții în spațiul public că n-ar fi important: păi dacă veniturile pentru un milion de români nu sunt importante, atunci ce-ar putea să fie important? De la câte milioane în sus devine importantă o măsură reparatorie, o măsură socială? De la 1 iulie 2018, peste o lună și ceva, pensia minimă va fi de 640 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 30% în fiecare an. De asemenea, din ianuarie 2017 am acționat tot pentru pensiile mici, și anume pentru pensiile sub 2000 de lei am eliminat impozitul pe venit, așa cum am spus în campania electorală, care înseamnă iar o sursă de bani în plus pentru pensionari. Ne-am uitat atunci împreună cu dumneavoastră – vă mulțumesc încă o dată celor cu care am lucrat în campania electorală, cu care am lucrat în 2016, pentru a construi partea de program care se referă la această categorie socială – și am analizat structura cheltuielilor unui pensionar cu venituri mici și împreună am constatat, după calcule și după o analiză serioasă, că una dintre cele mai mari probleme o reprezintă costul cu medicamentele pe care un astfel de pensionar trebuie să le cumpere în fiecare lună. Unii nu înțeleg, dar realitatea ne spune un lucru evident: cu cât înaintezi în vârstă, motorul nu mai funcționează foarte, foarte bine și atunci este nevoie la marea majoritate a pensionarilor de medicamente, deci este o cheltuială aproape obligatorie în bugetul unui pensionar. Să ne trezim odată și să înțelegem că medicamentele nu sunt opționale, ci sunt necesare pentru sănătate și pentru a ne prelungi viața! Împreună am hotărât să intervenim în această zonă și am ridicat pragul de acces al pensionarilor, programul de compensare cu 90% de la 750 de lei la 900 de lei pe lună. Totodată, am eliminat contribuția la sănătate chiar din primul trimestru din 2017, o măsură de care au beneficiat și beneficiază 2,3 milioane de pensionari.

În încheiere, pentru că nu vreau să mă lungesc foarte mult, ca să îi dau cuvântul doamnei prim-ministru Dăncilă, doar câteva cuvinte despre ce urmează să facem pentru pensionari: în primul rând, cu siguranță se vor continua creșterile de pensii, exact așa cum s-a promis în programul de guvernare, și vreau să vă spun cu toată tăria și cu toată responsabilitatea și vă rog să le transmiteți tuturor celor cu care sunteți în contact că nu există niciun fel de risc ca să nu existe bani pentru plata pensiilor. Există, într-adevăr, o disperare foarte mare la adversarii noștri politici și la adversarii care, teoretic, ar trebui să fie nepolitici și care mai ies din când în când într-o conferință de presă și care spun câteodată că avem gaură la bugetul de pensii. Este o minciună sfruntată! Nici măcar nu se gândesc cât de mult rău pot face oamenilor care ascultă asemenea minciuni, nici măcar nu-și dau seama cât de rău pot face când seamănă această neîncredere care se poate transforma într-o preocupare. Nu există niciun fel de risc ca bugetul de pensii să nu aibă banii suficienți pentru pensii, absolut deloc! Nu există niciun fel de risc. Din acest motiv, vă rog să fiți foarte comunicativi și cu colegii dumneavoastră și să îi asigurați că nu există această problemă. Aduceți-vă aminte în 2017, un an plin de minciuni, în care spuneau că n-o să avem bani de salarii, de pensii, că n-o să avem creștere economică așa cum am promis, că o să depășim deficitul bugetar, că o să se închidă nu știu ce plăți. Toate au fost minciuni! Au fost bani de pensii, de salarii mărite, pentru toate facilitățile fiscale, am avut bani să ne ținem promisiunea strategică să punem 2% din PIB pentru Apărare și am respectat acest lucru, am avut o creștere economică de aproape 7%, 6,9%, printre cele mai mari din lume. De ce? Pentru că programul nostru este serios, da, pe care ei vor să-l lovească în continuare de frică. N-avem de gând să cedăm sub nicio formă, pentru că aici discutăm despre România, despre viitorul acestei țări, nu despre o țărișoară pe care unii din interior ar vrea s-o folosească în interese personale sau cred că se pot juca cu destinul a milioane de români și cred că o manipulare, într-adevăr, bine susținută și bine structurată va ține la nesfârșit. Nu. România este, totuși, țara unde la un moment dat, mai repede decât în alte părți, adevărul iese la iveală, pentru că nici noi nu vrem să mai stăm și să nu răspundem la aceste minciuni. Este decizia și a mea, și a doamnei prim-ministru, și a tuturor colegilor noștri. S-a văzut că nu putem acționa cu dorința noastră de dialog, în condițiile în care primim numai minciuni și acuzații care n-au niciun fel de bază reală.

În încheiere, vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul dumneavoastră. Vreau să vă asigur că tot ceea ce am stabilit împreună cu organizațiile noastre de pensionari în 2016 și în 2017 se va continua și vă asigurăm că suntem pregătiți pentru orice fel de bătălie politică sau electorală, pentru că avem de partea noastră buna-credință.

Vă mulțumesc, vă doresc sănătate și multă putere de muncă politică! Doamne-ajută!