16.05.2018

Discurs susținut de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, la lansarea ediției din 2018 a Schemei de Ajutor de Stat instituită prin HG 807, la Parlament

Suntem obligați ca prin măsurile pe care Ministerul de Finanțe le propune Guvernului să fie doar măsuri care să sprijine mediul de afaceri, în sensul de a crea un cadru legislativ simplu de înțeles, de aplicat, de controlat acolo unde este cazul, care privește atât zona de fiscalitate, cât și restul de acte normative care produc efecte în zona economică, să propună scheme de sprijin, cum sunt cele de astăzi pe care doamna prim-ministru le-a menționat puțin mai devreme, măsuri de a impulsiona mediul de afaceri. Desigur, sunt și alte măsuri pe care sunt convins că le veți ridica astăzi, măsuri de care aveți nevoie din partea Guvernului pentru ca dumneavoastră să decideți ca o investiție să fie făcută în România, în defavoarea altor țări la nivel european, că tot vorbim de o mare familie, o familie unită, dar e normal ca fiecare stat membru să aibă o astfel de abordare și să atragă în interior investițiile necesare bunului mers al economiei.

Foarte pe scurt, pentru că au fost multe modificări făcute Codului Fiscal și de Procedură Fiscală și am convenit cu doamna prim-ministru că în acest an închidem acest proces, va fi un proces de consultare cu mediul de afaceri. Dumneavoastră sunteți primii vizați de acest cadru legislativ. De la 1 ianuarie 2019 aceste două documente din zona de fiscalitate vor fi agreate și împreună modificate, astfel încât să nu mai fie necesară o altă modificare. Sper la o modificare de substanță, de fond, de calitate, astfel încât să fie ceea ce mediul economic din România dorește să aplice.

Codul Economic: programul de guvernare spune foarte clar că va fi realizat, astfel încât să fie simplu pentru fiecare investitor ce prevedere legală trebuie să aplice, care sunt efectele, unde să le găsească, totul să fie foarte simplu, pentru că de foarte multe ori, știm foarte bine, o decizie a unui investitor are și astfel de elemente în decizia de a investi sau nu într-un stat sau altul.

Dincolo de simplitate, eficiență, predictibilitatea cadrului legislativ, spuneam și despre partea de sprijin financiar. Doamna prim-ministru a anunțat lansarea acestui nou produs, o nouă schemă de finanțare pentru mediul privat. Este, de fapt, o schemă de finanțare care a mai fost folosită de România, are la bază hotărârea de Guvern 807, dar care va fi discutată cu dumneavoastră, astfel încât la finalul lunii iunie să fie în Guvern adoptat noul cadru legislativ, cadru care să aibă cel puțin lucrurile bune care au fost aplicate prin această hotărâre de Guvern 807 și aduse și alte propuneri, alte soluții, alte puncte pozitive din partea dumneavoastră, pentru ca din iulie să puteți depune astfel de proiecte acolo unde doriți să investiți. Va fi un buget de aproximativ 1 miliard de euro pe următorii patru ani de zile, credite de angajament, pentru că ați menționat că aveți nevoie din partea Guvernului de un cadru legal în baza căruia să semnați angajamentele Guvernului de a susține anumite proiecte, urmând ca în anii în care urmează să efectuați plățile aferente. O paranteză scurtă: în cadrul rectificării bugetare care va avea loc în acest an cei care deja aveți scheme o să propunem în echipa guvernamentală alocarea de credite bugetare ca să puteți merge mai departe cu proiectele pe care deja le-ați început în anii trecuți.

Nu vreau să insist pe chestiuni de ordin tehnic, pentru a vă lăsa să ne prezentați ce aveți de adus în plus față de ce ați avut deja ca experiență: România trebuie să se axeze foarte mult pe ceea ce înseamnă producție, care a fost și ideea schemelor de până acum, dar în principal trebuie să mergem pe această zonă de producție, de export a ceea ce producem. Se vor întreba unii cum facem la nivel european: cum fac și alții! Producție, export a ceea ce producem și, îmi permit să adaug, export cât se poate de mult în afara spațiului european, pentru ca dependența pe care fiecare încearcă s-o evite la nivel european de întregul spațiu să nu se producă, căci e normal să câștigăm alte piețe.

De asemenea, trebuie să găsim o cale ca și în proiectele de peste 10 milioane de euro o pondere însemnată să o aibă capitalul românesc. Nu mă feresc să o spun, e normal, e o abordare corectă, avem foarte multe proiecte bune pe inovare, cercetare, prin fonduri europene. Au fost investiții făcute, proiecte bune, foarte apreciate în multe zone, care pot fi incluse, stimulând, nu forțând, noi propunem un astfel de mecanism, să spunem, dar nu forțăm pe nimeni. Este un avantaj în cazul în care se încorporează în plus o parte din capitalul românesc.

O idee care trebuie să fie dezbătută și pe care împreună trebuie să o convenim este ca statul să devină partener. Știți, sunt scheme de ajutor de stat, sunt proiecte propuse, iar dintr-un proiect făcut în România statul cu cât contribuie ca ajutor de stat să poată deveni partener – e o idee, poate o dezbatem –, dar fără a influența partea de management a companiei. Fiind parteneri, normal că interesul e să deschidem alte piețe în afara României. E o idee care poate fi dezbătută.

Domeniile sunt cele de interes pentru noi ca țară: există documente strategice care arată foarte clar care sunt sectoarele de activitate în care România poate avea un potențial față de alte zone din jurul nostru și, desigur, pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Sunt câteva elemente pe baza cărora trebuie să avem discuții punctuale pentru a găsi cea mai bună formulă pentru ca investițiile pe care doriți să le faceți să le faceți în România, în interesul ambelor părți. În concluzie, un mediu investițional în România atractiv, dincolo de faptul că România are potențialul pe care îl cunoaștem. Statul român, repet, e un partener și nimic altceva, e o abordare în oglindă, fără condiții care să nu poată fi respectate, fără obligații care să fie doar dintr-o parte. Este un parteneriat real, exact cum este în mediul de afaceri. Deci, statul începe să gândească pro-business.

Vă mulțumesc!