17.10.2017

Declaraţii de presă susţinute de preşedintele PSD Liviu Dragnea la Parlament

PSD

Întrebare: Sunteți fericit că a acceptat președintele Iohannis propunerile de miniștri? Ați avut emoții?

Liviu Dragnea: Nu, chiar n-am avut emoții nici eu, nici colegii nominalizați. Era puțin probabil să nu-i nominalizeze, pentru că e dreptul PSD să nominalizeze cei trei miniștri. Am câștigat alegerile, sunt bine pregătiți toți trei în domeniile pe care le vor gestiona. Au susținere politică serioasă și sunt gata de treabă.


 

Întrebare: Știți dacă a cerut detalii suplimentare despre Paul Stănescu, Felix Stroe?

Liviu Dragnea: Cine, președintele? Habar n-am, nu știu dacă a cerut. Nu poți să ceri decât detalii constituționale. Ce alte lucruri să întrebe?


 

Întrebare: V-ați răzgândit în legătură cu participarea la ceremonie?

Liviu Dragnea: Nu. Nu merg.


 

Întrebare: În legătură cu discuțiile de ieri din coaliție…

Liviu Dragnea: Da, unii dintre voi ne-ați certat că am făcut-o acolo. Din când în când mai avem și întâlniri informale. Mâine o să avem o întâlnire a coaliției în care o să comunicăm și deciziile luate. A fost o întâlnire în care am avut o primă discuție despre buget. Am avut o discuție despre split TVA, despre legile justiției, despre toate legile care să fie inițiate în Parlament, despre contribuții, aproape toate temele care erau de interes. Ne-am pus de acord. Mâine vom avea o ședință a coaliției în care la final vom comunica deciziile luate care o să se și implementeze.


 

Întrebare: Care vor fi legile care vor ajunge în Parlament?

Liviu Dragnea: Am mai discutat despre acest lucru. Este vorba despre parteneriatul public-privat, despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, sunt toate șansele ca legile justiției – premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiției astăzi să îi spună care ar fi perioada obligatorie în care ar trebui să treacă prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem sau nu șanse să le trecem în această sesiune parlamentară, pentru că decizia noastră politică a fost comunicată: vrem să le adoptăm în această sesiune parlamentară. Părerea mea, care este o părere unanimă, este să fie prin inițiativă parlamentară. Domnul ministru Toader, ce are până la această oră, mâine poate să meargă să le pună la dispoziția Comisiei, și cred că va participa la toate ședințele Comisiei într-un mod activ, pentru că a fost inițiativa dumnealui.


 

Întrebare: Cu legea pensiilor ce se întâmplă?

Liviu Dragnea: Am stabilit ieri să ne așezăm pe aceste legi, întâi să discutăm despre aceste legi, să nu afectăm legea salarizării, să definim split TVA în așa fel încât cei care sunt buni platnici să n-aibă niciun fel de probleme, iar cei care au datorii la stat, dacă și le plătesc, să nu mai aibă această problemă. Ne interesează să aducem la bugetul de stat TVA necolectat, declarat și necolectat.


 

Întrebare: Va fi finalizată și reintroducerea taxei de mediu?

Liviu Dragnea: Mâine nu discutăm acest lucru, dar doamna Grațiela Gavrilescu are temă să vină cu o propunere în acest sens, dar nu de introducere a unei taxe, ci să vedem care este cel mai bun pachet de măsuri pentru ca importul de mașini second-hand să nu mai crească și să crească producția internă. Eu, de exemplu, cred că o mărire a numărului de unități pentru programul „Rabla” ar fi foarte bună pentru producția de autovehicule din România.


 

Întrebare: Sunteți mulțumit de draftul de buget prezentat de domnul Mișa?

Liviu Dragnea: Domnul Mișa n-a fost ieri, de aceea nici n-am putut să finalizăm discuția, pe bună dreptate. O să ne vedem mâine. Ceea ce era important, ceea ce s-a prezentat până acum: sunt prevăzute toate actele normative care au fost adoptate, sub 3% deficit, e un program de investiții bun.


 

Întrebare: Legea pensiilor e cuprinsă în acest draft de buget?

Liviu Dragnea: Nu. Din moment ce nu o avem, nu ai cum s-o prinzi! Ca să vii cu un proiect de lege a bugetului de stat, nu poți să vii decât pe legi adoptate, nu poți să prezumi că în anul următor sau peste o lună va fi adoptată o lege. Am și discutat de la început, când am vorbit despre acest lucru, că legea pensiilor nu este obligatoriu să-și producă efectele financiare în 2018. În schimb, toate creșterile de care am vorbit în programul de guvernare sunt prinse în legea bugetului. Sunt detalii pe care le discutăm mâine, dar tot ceea ce am vorbit noi va fi prins acolo.


 

Întrebare: Pe ce creștere economică se bazează bugetul?

Liviu Dragnea: Detaliile o să le aflați mâine.


 

Întrebare: Referitor la legile justiției, cele două articole controversate, nu coincidea punctul dumneavoastră de vedere cu cel al ministrului Justiției.

Liviu Dragnea: În ceea ce privește numirea procurorilor, nici acum nu coincide. Eu o să le sugerez colegilor din comisia specială, pentru că ei vor face raportul, dar va veni în plen, ca acea prevedere să fie lăsată deoparte și, eventual, să se ceară avizul Comisiei de la Veneția punctual pe acea prevedere, pe procedură. Eu în continuare, până la această oră, susțin că în acea procedură trebuie să rămână cei trei actori, ministrul, CSM și președintele României. În ceea ce privește Inspecția Judiciară, cred cu tărie, mai ales după ultimele evenimente, că această instituție trebuie să fie autonomă. Dacă nu vor putea acum, în comisia specială, să găsească cea mai bună formă, poate se discută de o lege specială pe care să o adoptăm în următoarele luni de zile. Obiectivul este ca Inspecția Judiciară să fie o instituție autonomă.


 

Întrebare: A părut că Guvernul nu a vrut să-și asume acest pachet de legi. Cum s-a ajuns să fie o inițiativă legislativă?

Liviu Dragnea: Nu, premierul n-a spus niciodată că nu-și asumă, probabil că o să vă explice și dumnealui mai mult, dar decizia noastră a fost discutată pentru prima dată sau această posibilitate la Sucevița, dacă mai țineți minte, când am discutat în Comitetul Executiv că poate e mai bine cu inițiativă parlamentară pentru a reuși să o încheiem în această sesiune parlamentară.


 

Întrebare: Nu are nicio legătură cu faptul că aceste legi au aviz negativ de la CSM?

Liviu Dragnea: Stați puțin, CSM, practic, a spus că noi nu putem să facem nimic! Adică, totuși, Parlamentul nu poate fi nici anulat, nici pus în sertar.


 

Întrebare: În ceea ce privește impozitul pe salarii de la anul, cum va fi acesta?

Liviu Dragnea: Vorbim de ceea ce am scris în programul de guvernare. Este un pachet bine făcut care o să fie explicat în detaliu și o să-l tot discutăm în perioada următoare.


 

Întrebare: A apărut informația că premierul v-a cerut demisia în acel Comitet Executiv.

Liviu Dragnea: Nu, nu este o informație, este o minciună și o prostie! Acolo au fost o sută de inși în acea sală. Nu mi-a cerut demisia nimeni.


 

Întrebare: Într-o discuție restrânsă?

Liviu Dragnea: N-am avut o discuție restrânsă. Ba da, am avut, dar nu s-a pus această problemă!


 

Întrebare: Le-ați transmis colegilor că ați fi dispus să vă dați demisia?

Liviu Dragnea: Eu v-am spus și vouă, dacă sunt instituții foarte deranjate și încep să fie disperate că obsesia lor nu se materializează, o să plec și din țară, o să mă evaporez, dar eu am o răspundere față de partid și am văzut încă o dată, mai intens decât până acum, o susținere profundă din partea partidului.


 

Întrebare: Ce a însemnat votul de azi împotriva urmăririi penale a Rovanei Plumb?

Liviu Dragnea: Este o expresie a faptului că de ani de zile susțin că oportunitatea aparține decidenților, că sunt primari, că sunt președinți de consilii, că sunt miniștri, că-s parlamentari, decizia de oportunitate trebuie să fie a celor care decid. Aceasta a fost explicația votului meu și cred că a fost explicația a 99% dintre colegii mei. Este foarte simplu.


 

Întrebare: Se va ajunge la CCR cu o contestație? Cine o va face?

Liviu Dragnea: Eu cred că se va ajunge.


 

Întrebare: Ați mai discutat cu domnul Tăriceanu?

Liviu Dragnea: Da. Este făcut proiectul și cred că astăzi sau mâine e forma finală. S-ar putea să fie un subiect mâine în coaliție, e bine să discutăm.


 

Întrebare: Ce s-a întâmplat de la momentul alegerilor, când spuneați că într-un stat de drept cererile de urmărire penală trebuie încuviințate? Nu sunt exact cuvintele dumneavoastră.

Liviu Dragnea: Ei, și atunci? Întrebați-mă despre cuvintele mele, nu despre cuvintele dumneavoastră. Eu am spus și o să spun mereu: cea mai bună variantă ca să se limpezească societatea sau, mă rog, o parte din societate și dintre instituții și să dispară foarte multă ipocrizie și fariseism ar fi ca în Constituție să nu mai existe imunitate pentru nimeni, nici pentru președinte, și atunci n-avem subiect! De câte ori se vine în Parlament, în fața parlamentarilor, să se supună la vot ceva, acești oameni care nu sunt roboți votează, unii într-un fel, alții în alt fel. Nu pot fi legați cu mâna la spate parlamentarii. În perioadele sau în dățile când se transmitea de la partid într-un fel sau altul, nu toți parlamentarii votau așa. Atâta timp cât ai acest subiect, oamenii votează, nu numai în România. Vă dau o veste tristă, în toate parlamentele din lume parlamentarii au drept de vot și îl exercită după discuții serioase!


 

Întrebare: Doamna Doina Pană a spus că este dispusă să-și dea demisia, la fel și doamna Olguța Vasilescu. Ne putem aștepta la alte demisii din Guvern?

Liviu Dragnea: Nu știu. Acolo a fost o tensiune foarte mare, a fost o discuție foarte, foarte serioasă și cu foarte multă emoție. Acolo au spus, într-adevăr, și Doina, și Olguța, au spus acest lucru. Am vorbit cu Doina Pană atunci, am vorbit și cu Olguța în acea seară, am vorbit și a doua zi. Am stabilit ca nu în această săptămână, poate săptămâna viitoare, să avem o discuție politică serioasă despre ceea ce s-a întâmplat și cum ar trebui să mergem mai departe. Au fost nu numai ele, ci mai mulți care au fost luați de val atunci. Ne putem aștepta foarte serios la ce v-am spus, în sensul că o să am o discuție cu ele săptămâna viitoare și, sigur, trebuie să aibă și premierul.


 

Întrebare: Schimbarea unor miniștri în urma unor dosare DNA poate crea un precedent?

Liviu Dragnea: Dacă nu am fi luat decizia să nu le susținem și să mergem pe această motivație, era un precedent mai mult decât periculos. Dacă ele nu și-ar fi dat demisia, lucrurile erau foarte clare, susținerea era totală. Acele cinci-șase ore de discuții au avut ca finalitate din partea fiecărui vorbitor solicitarea către ele să nu-și dea demisia. Categoric, PSD nu acceptă astfel de atitudini. Sunt instituții, poate și persoane, care vor să confiște acest Guvern. Au reușit cât de cât cu Sorin și poate am greșit și eu că m-am lăsat manipulat, n-am vrut să mai greșesc și cu Mihai ca să nu mai avem aceste precedente, ca să înțeleagă toată lumea că niște alegeri trebuie respectate și este Guvernul celor care au câștigat alegerile, care pune în practică un program bun pentru români.


 

Întrebare: Ați înțeles ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni? De ce a avut premierul acea ieșire publică în care a cerut demisii? De ce nu a discutat mai întâi în partid? Ați înțeles dumneavoastră, ca președinte al partidului?

Liviu Dragnea: Da! Încă nu e momentul să discutăm despre acest lucru, dar vă promit că o să vorbim.


 

Întrebare: Există o supărare în partid față de premier că a declanșat într-un fel această criză?

Liviu Dragnea: Nu știu dacă e supărare pe premier, e supărare pe faptul că lumea, mă rog, oamenii noștri, membrii noștri, susținătorii noștri încep să accepte din ce în ce mai greu și să suporte din ce în ce mai greu faptul că este pentru prima dată când un guvern nu prea se dorește să fie lăsat să guverneze, cu toate că are rezultate foarte bune și oamenii încep să simtă acest lucru. Frustrarea crește foarte mult. Nu știu la ce se va ajunge, dar cea mai mare supărare era generată de acest lucru.


 

Întrebare: Ați spus „nu am vrut să greșesc cu Mihai”. În ce anume să greșiți? Nu am înțeles.

Liviu Dragnea: Păi nu aveți cum să înțelegeți, dar o să vorbim mai pe îndelete.


 

Întrebare: Cum este relația cu premierul?

Liviu Dragnea: E bună. Din partea mea și am văzut că și din partea lui este ca atunci când am format Guvernul și ca înainte de a forma Guvernul.


 

Întrebare: Astăzi a venit la votul final. I-ați cerut acest lucru?

Liviu Dragnea: Nu, chiar nu i-am cerut.


 

Întrebare: S-a pus problema a mai multe demisii, nu doar a celor două doamne?

Liviu Dragnea: Nu neapărat demisii, așa ziceau mulți colegi, „domnule, atunci trebuie să plecăm toți din pozițiile pe care le avem, pentru că poate când eram la grădiniță și noi am spart un geam și am semnat ceva și se deschide un sertar și plecăm cu toții!”


 

Întrebare: Ar mai fi fost și alți miniștri din cabinet care ar fi susținut acest lucru?

Liviu Dragnea: Nu-mi aduc aminte.


 

Întrebare: Am văzut SMS venite din partea consilierului premierului, există evaluarea Guvernului?

Liviu Dragnea: Cred că se referă, printre altele, și la evaluarea secretarilor de stat pe care ei trebuie să o ducă la capăt, pentru că sunt suficienți secretari de stat și premierul trebuie să știe și, ulterior, și noi, cum prestează fiecare secretar de stat, că noi discutăm foarte mult despre miniștri și e bine că discutăm, dar miniștrii nu sunt singuri acolo. Să vedem, ministrul este ajutat, nu este ajutat, are secretari de stat buni, răi?


 

Întrebare: Această evaluare va fi prezentată la Comitetul Executiv din Caraș Severin?

Liviu Dragnea: Nu știu, vedem!


 

Întrebare: Relația cu președintele cum va fi?

Liviu Dragnea: Foarte bună! La Cotroceni mai merg doar după alegerile prezidențiale.


 

Întrebare: În cazul lui Sevil Shhaideh urmărirea penală continuă. Vi se pare corect acest lucru?

Liviu Dragnea: Nu, nu mi se pare corect ca Sevil Shhaideh să fie urmărită penal pentru elaborarea unui act normativ adoptat de Guvern. Chiar nu mi se pare corect!


 

Întrebare: Nu v-am întrebat de legile promovate de UDMR. L-am văzut pe liderul de grup venind la dumneavoastră. Ce se întâmplă cu aceste proiecte? Nu mai spun ce se discută în spațiul public de o negociere PSD-UDMR.

Liviu Dragnea: Se discută de mult despre această negociere. Au luat o decizie înțeleaptă că au întors-o la comisie. Dacă vor găsi, habar n-am cum, vreo soluție prin care să se modifice ceea ce au propus, pentru că noi nu vom vota proiectul în această formă, nici ceilalți, dacă vor găsi o altă soluție, ok, dacă nu…


 

Întrebare: Opoziția vă acuză că e un instrument de negociere. Șerban Nicolae spunea că nu mai există susținere din partea PSD.

Liviu Dragnea: Și eu am spus, chiar dacă nu am o voce importantă. Din moment ce dumneavoastră mă întrebați din partea opoziției, eu n-am comunicare cu ei.


 

Întrebare: De ce nu sunt respinse, dacă nu le susțineți?

Liviu Dragnea: Vor fi respinse. Când vor fi respinse, ce o să mai discutăm? Rămânem fără subiecte! Și atunci o să fie o negociere ascunsă, de fapt, prin 2028…


 

Întrebare: Cei din Comisia Economică de la Senat vor propune plenului reunit schimbarea conducerii ANCOM. Sunteți de acord?

Liviu Dragnea: Răspunsul e da.


 

Întrebare: S-a vehiculat numele lui Sorin Grindeanu pentru șefia acestei instituții.

Liviu Dragnea: Din câte știu eu, deciziile nu-s la pachet. Să ajungem la hotărâre. Dacă mâine vine solicitarea de la cele două comisii reunite în Biroul Permanent Reunit, eu o să le solicit colegilor să discutăm în plenul reunit propunerea de revocare.

La revedere, o seară bună!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informații.ÎNCHIDE