05.09.2017

Declaraţii de presă susţinute de Liviu Dragnea, preşedintele PSD, la Parlament

Azi am adoptat o lege importantă care completează legea referendumului, și anume procedurile privind modificarea Constituției. Era o lacună legislativă în inițiativele de modificare a Constituției prin inițiativă cetățenească, nu aveau stabilită o procedură prin lege. Odată cu adoptarea de astăzi, sigur, după promulgare, am reușit încă un pas până la organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție.

Întrebare: Aveți și un termen la care românii vor fi chemați la urne?

Liviu Dragnea: Nu putem să facem un calendar, pentru că depindem de promulgarea președintelui. Din momentul în care va promulga legea, colegii în Senat vor adopta în final legea de modificare a Constituției și de-abia atunci putem estima un calendar. Să sperăm că nu-s probleme la Cotroceni și că această lege va fi promulgată.

Întrebare: Încercați să evitați iarna pentru a nu avea absenteism?

Liviu Dragnea: Pentru a fi condiții bune pentru români ca să vină să se exprime, dar încă o dată îmi exprim speranța că nu vor fi probleme la Cotroceni și legea va fi promulgată. Sper să nu o atace nimeni la Curtea Constituțională, nici nu sunt motive, în așa fel încât până începe iarna să avem acest referendum, pentru ca românii să se poată exprima.

Întrebare: Procedura în Senat va continua după ce legea va fi adoptată?

Liviu Dragnea: Da, pentru că odată legea adoptată în Senat, merge la Curtea Constituțională, care trebuie să se exprime în cinci zile dacă nu s-au depășit limitele de revizuire și din momentul adoptării legii, așa cum scrie în Constituție, trebuie organizat referendumul în 30 de zile. Nu putem demara organizarea referendumului cu legea referendumului necompletată.

Întrebare: Ați luat în calcul varianta ca președinția să vină cu o propunere de referendum pe legile justiției?

Liviu Dragnea: N-am luat în calcul acest lucru, pentru că nu adoptăm o lege ținând cont de anumite anunțuri. Pe noi ne interesează să creăm posibilitatea românilor să se exprime pe o temă foarte importantă, de o profunzime serioasă. Cine vrea să facă altceva, nu e problema noastră!

Întrebare: Pentru dumneavoastră este singura temă? Liberalii au propus și alte teme care să fie propuse simultan.

Liviu Dragnea: Singura temă la acest referendum? Da. E vorba despre modificarea Constituției. Noi avem alt punct de vedere, ni se pare extrem de importantă această temă și nu vrem să fie parazitată de alte teme.

Întrebare: Cum le răspundeți celor care spun că România va face mulți pași înapoi prin această reglementare și că va da un semnal foarte prost în exterior?

Liviu Dragnea: Pe mine mă interesează să dea un semnal foarte serios în interiorul țării, pentru că eu încă sunt român și voi rămâne român și mă interesează ca această decizie să fie luată de români, nu de altcineva, cu toate presiunile, sugestiile și propunerile venite din altă parte.

Întrebare: Dumneavoastră veți merge la vot?

Liviu Dragnea: Voi merge la vot și voi vota depinde cum va fi pusă întrebarea. Am susținut public inițiativa celor trei milioane de români, deci nu mă schimb.

Întrebare: Liberalii au depus o moțiune simplă pe justiție. Cum vedeți această acțiune?

Liviu Dragnea: Este un demers parlamentar și politico-electoral.

Întrebare: Aveți emoții?

Liviu Dragnea: Nu.

Întrebare: Întâlnirea ambasadorului Statelor Unite cu ministrul Justiției e un semnal? Aveți de-acolo un feedback?

Liviu Dragnea: Nu. Am înțeles că a ieșit ambasadorul cu niște declarații. Am înțeles că o să apară un comunicat comun.

Întrebare: Vă deranjează astfel de întâlniri, vi se pare o ingerință?

Liviu Dragnea: Nu. Se pare că a devenit o obișnuință în România.

Întrebare: Ministrul Justiției a anunțat aseară că s-ar putea ca procurorul general să fie numit de Senat.

Liviu Dragnea: N-am văzut emisiunea, în consecință nu mă pot pronunța pe ceva ce n-am văzut.

Întrebare: S-a discutat în interiorul coaliției despre o astfel de posibilitate? Presupun că ne credeți că nu vă mințim.

Liviu Dragnea: Presupun că mă credeți și pe mine când spun de foarte multe ori că o să mă pronunț foarte clar și foarte apăsat în momentul în care proiectele de legi vor ajunge în Parlament.

Întrebare: Domnul Tudose a avut discuții cu delegația FMI. Se pune problema unui eventual împrumut?

Liviu Dragnea: Nu sunt motive pentru care România să contracteze un nou împrumut. Este foarte bine că i-a invitat la o discuție pe cei de la FMI, e un demers corect și cinstit al Guvernului de a avea o întâlnire cu FMI să le pună la dispoziție datele corecte, pentru că se tot întinde această horă de specialiști care spun că n-avem bani, că o să depășim deficitul, ba că o să avem o creștere economică mai mică. Să sperăm că cei de la FMI au înțeles, să nu ajungem în situația în care să fim noi obligați să luăm măsuri pentru ca prognozele lor să fie cele adevărate.

Întrebare: Victor Ponta face dezvăluiri. Astăzi, conform spuselor fostului premier, dumneavoastră v-ați fi negociat cu sistemul dosarele pe care le-ați fi avut. Spune că era și el prezent de față la aceste negocieri și de aceea l-ați propus pe Mihai Tudose în funcția de prim-ministru.

Liviu Dragnea: N-am ce să comentez. Nu este așa.

Întrebare: Ați spus la Constanța că veți comenta lansarea noului proiect politic. A venit momentul?

Liviu Dragnea: N-a venit momentul, pentru că n-am văzut propriu-zis o lansare. Și acolo s-a vorbit foarte mult despre mine, deci m-am gândit că e un eveniment organizat pentru mine. Nu prea am ce să comentez.

Întrebare: A spus că negociați cu partidul pe masă, practic.

Liviu Dragnea: Nu e adevărat. Deranjează pe toată lumea, dar este o mică parte din corul mare care critică, ceartă și atacă PSD.

Întrebare: Totuși, Victor Ponta v-a fost prieten.

Liviu Dragnea: Am răspuns, domnule Andrei, la întrebare! Știu că sunteți preocupat, dar nu e preocuparea mea principală, sincer.

Întrebare: Vi se pare un semnal faptul că vi se schimbă completul de judecată la dosarul pe care-l aveți. O judecătoare înțeleg că s-a pensionat. Vă deranjează, vă afectează, vă bucură?

Liviu Dragnea: Nici așa, nici așa! Nu știu cine era doamna judecătoare care era în complet, nu știu cine e judecătorul care intră. Cum să spun eu că e bine sau rău? Habar n-am! Din câte știm, în justiție nu-s probleme, adică cum?

Întrebare: S-a propus să fie înființată garda civilă care să intervină în situații de urgență, cutremure, inundații, și să fie făcută pe bază de voluntariat. Cum vedeți această propunere?

Liviu Dragnea: O să dezbatem în partid. O să dezbatem personal în partid. Nu am încă un punct de vedere personal.

Întrebare: De ce se amână rectificarea bugetară?

Liviu Dragnea: Ca să se amâne ar însemna că scrie undeva, într-o lege, o dată la care este obligatoriu să se facă o rectificare bugetară. Orice guvern face o rectificare bugetară atunci când consideră de cuviință.

Întrebare: Când va fi făcută această rectificare?

Liviu Dragnea: Probabil că în octombrie, nu știu. Sau septembrie. Unde scrie că în august trebuie făcută?

Întrebare: Spunea premierul Tudose în mai multe rânduri că în august va fi o rectificare pozitivă. Ulterior a zis că în septembrie.

Liviu Dragnea: Nu l-ați avut aici?

Întrebare: Taximetriștii au anunțat ieri că vor crește tarifele pentru că a crescut acciza. Cum vedeți acest lucru? Ar trebui premierul să își dea demisia dacă vor crește prețurile, așa cum cerea Raluca Turcan?

Liviu Dragnea: Cine e Raluca Turcan, îmi puteți spune? Ca să mă ajutați! Premierul Tudose trebuie să își dea demisia de câte ori un deputat PNL îi cere demisia? Adică noi ne putem juca așa cu țara? Am o întrebare: l-ați avut pe domnul Tudose aici? Vreau să ajung la Biroul Permanent. Nu mă puneți să traduc din domnul Tudose. Am încredere în măsurile pe care le ia, am încredere în modul cum guvernează Guvernul. Semnele sunt foarte bune, rezultatele acestei perioade ale noului Guvern sunt foarte bune și are sprijinul meu total.

Întrebare: Cu sumele forfetare pentru parlamentari ce faceți? Ați spus că doriți plafonarea lor la nivelul de dinainte de legea salarizării.

Liviu Dragnea: Am spus foarte clar că o să le explicităm. Săptămâna viitoare o să avem un punct de vedere, după ce discutăm cu toate grupurile parlamentare.

Întrebare: În coaliție vă întâlniți săptămâna aceasta?

Liviu Dragnea: Ne-am întâlnit în week-end, ne-am întâlnit și aseară. Am discutat și despre legea pensiilor.

Întrebare: Ați stabilit ceva cu minoritățile naționale, proiecte pe care să le susțineți în viitor?

Liviu Dragnea: Nu, am discutat despre prioritățile noastre legislative și a rămas să le transmitem astăzi sau mâine. Le-am cerut sprijinul. Nu se face troc, pur și simplu am discutat cu dumnealor.

Întrebare: În colaborarea cu UDMR a expirat acel protocol încheiat la începutul legislaturii. Când veți mai avea discuții cu cei de la UDMR?

Liviu Dragnea: Astăzi o să mă văd cu domnul președinte Kelemen Hunor, mai după-amiază.

Întrebare: Se discută acel proiect al lor cu limba maternă în administrația publică.

Liviu Dragnea: Se discută acum?

Întrebare: Da. PSD își regândește poziția? Ați fi vrut să ne spuneți dumneavoastră ceva și nu v-am întrebat?

Liviu Dragnea: Nu. Aș vrea să ajung la Biroul Permanent, pentru că mă așteaptă toți colegii.

Vă mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea oferită!